Informatie,- vaardigheden
2) De docent toont aan dat hij sites kan beoordelen op betrouwbaarheid en authenticiteit en dat hij het belang hiervan kan overbrengen op zijn leerlingen
Ik heb een goed beveiligingssysteem (sophos endpoint security and Control) op mijn computer, die sites automatisch beoordeeld en zo nodig de site blokkeert (afbeelding 19). Dit voorkomt virussen op mijn computer. Verder heb ik uit de cursus geleerd (zie 3.1.3) dat sites die eindigden op: .Org of in het Engels: Gov, altijd betrouwbaar zijn omdat ze in contact staan met de overheid. Hiermee bedoel ik dat ik dat of de sites de site beheren of sponseren. Ik gebruikte vaak .gov om NASA van het Kennedy space-center te volgen dat ik nog steeds interessant vind. Ook bankzaken check ik altijd goed of er een gesloten slot te zien is en https://. Daarnaast check ik ook of het lettertype goed is omdat ook hieraan kan worden gezien dat er met de site gefraudeerd is.
Via het vak aardrijkskunde werk je veel met bronnen. Zo kan het zijn dat een leerling artikelen over een fysisch verschijnsel moet opzoeken of dat leerlingen afbeeldingen moeten zoeken passend bij een bepaald geografisch verschijnsel. In de opdracht hieronder laat ik de leerlingen foto's en twee krantenartikelen met elkaar vergelijken. De leerlingen leren hierdoor bronnen te bestuderen. Bij deze opdracht gaf de taalgebruik en actualiteit de doorslaggevende rol.
Verder laat ik leerlingen verslagen maken waarbij ze ook een literatuurlijst moeten creëren. De moeten wel voldoen aan minimale eisen waarbij ik ze alvast richt op het feit dat Google een zoekmachine is en geen bron en dat er meer bronnen te vinden zijn dan alleen Wikipedia. In het beoordelingsformulier van een van deze projecten wordt dit door mij benoemd.

afbeelding 19: Sophos protection