1.1.1: De docent toont aan dat hij een lerende professional is die zelfstandig, creatief en kritisch gebruik maakt van de (nieuwe-) mogelijkheden van ICT bij leren, lesegeven en organiseren van onderwijs.

 

Het gebruik van ICT, ofterwijl het gebruik van informatie & communicatie theorie vind ik een belangrijke meerwaarde hebben in mijn lessen. Ik ben dan ook van mening dat het gebruik van ICT in het onderwijs in de 21e eeuw onmisbaar is, omdat je door middel van ICT, informatie vanuit verschillende leermethoden of andere bronnen kunt concretiseren. Dit houdt in dat abstracte informatie- begrippen, theorieën, ) simpel door middel van visualisatie, personificatie,  kwantificatie, simulatie & actualiseren concreet kunt maken (Berg, 2009, pp. 153-159).  

 

Verder nodigt het vak aardrijkskunde ook uit om ICT te gebruiken in de lessen. Iedere leerling wil graag mooie foto’s/video’s zien van indrukwekkende verschillende landschapsvormen en vaak spreekt dit ook meer aan dan een stuk tekst. Ook op persoonlijk vlak vind ik ICT handig. Ik gebruik vaak Powerpoints of preezi die ervoor zorgen dat ik: “duidelijke stuctuur biedt tijdens mijn lessen,” en “ervoor zorgen dat ik belangrijke begrippen erin kan verwerken zodat deze niet vergeten worden.”

 

Verder vormt ICT tegenwoordig de basis voor geografie. Dankzij ICT zijn verschillende takken in veelal de fysische kant verbetert. Zo zijn nieuwe bronnen ontwikkelt: www.windyty.com, www.hisgis.nl, www.edugis.nl, etc, wat mogelijk is dankzij het tot stand komen van nieuwe technologiën. Zo kan de  aarde door middel van nieuwe satellieten, nog gedetaileerder worden onderzocht, zo gedetailleerd dat wij als mensen niet zouden kunnen.

Verder vind ik communicatie ook onmisbaar bij deze huidige samenleving. Iedereen kan in contact met elkaar komen en dit terwijl er soms enorme afstanden tussen zitten. Ik heb dan ook tezamen met onze klas aardrijkskunde een whatsapp groep: “geologica,” waarin opdrachten, huiswerk, tijden van school etc. op besproken worden.

 

Verder ben ik op de hoogte van ICT in het onderwijs. Zo zijn er nieuwe apps, die telefoneren tijdens lessen onder leerlingen kunnen blokkeren, of zijn er apps die leerlingen juist kunnen helpen. Dit zijn apps die ervoor kunnen zorgen dat bijvoorbeeld dyslectische leerlingen zichzelf toch in taal kunnen verbeteren: www.eduapp.nl is zo’n site bijvoorbeeld. Verder ben ik op de hoogte van het ontstaan van laptopscholen in Nederland. Verder is voor geografen KNAG: Koninklijke Nederlandse Aardrijkskunde genootschap belangrijk: www.knag.nl. Dit is voor geografen de plek waar alles ontrent aardrijkskunde in het onderwijs op te vinden is: kerndoelen, nieuwste apps, bronnen, leermethoden, etc.

 

In mijn vorige stageschool het Drachtster Lyceum te Drachten, werd ICT ook veel gebruikt. Naast het verplichte vak ‘informatica’ op school bestonden er ook zogenoemde laptopklassen, meestal VWO die verdiepingsopdrachten konden uitvoeren vanaf hun tablet.  Verder ben ik wel teleurgesteld over het gebruik van de computers op school. Leerlingen gamen tegenwoordig veel en kunnen op facebook, instagram, etc. maar zodra er verwijzingen, layouts, etc. binnen word of een ander programma moet worden gebruikt zijn vele leerlingen vaak al de draad kwijt. Het is dus belangrijk om leerlingen tijdens lessen ook deze vaardigheden te leren.Ook heb ik tijdens mijn stage veel geprobeerd om gebruik te maken van ICT. Veelal heb ik video's, PowerPoints, of kahoot (socrative) getoont. Een voorbeeld hiervan is hieronder te vinden, waarbij de Socrative game bedoeld is om inzicht te krijgen in de voorkennis van de leerlingen. Deze game is dan ook in het begin van de les gespeeld.

 

 

Quiz_toetsfrankrijkspanjefromversion1
PDF – 52,8 KB 94 downloads

 

 

1.1.2) De docent toont aan dat hij beschikt over de overtuiging dat betekenisvol onderwijs vraagt om beargumenteerde inzet van ICT en is in staat om de verworvenheden en beperkingen van technologie te herkennen en te integreren in betekenisvol onderwijs.

 

Zoals al eerder door mij is belicht ben ik van mening dat ICT in het huidige onderwijs onmisbaar is. Zo versterkt ICT je lessen doordat je abstracte informatie gemakkelijk kunt concretiseren. Hieronder volgt een lesplanformulier waarin ik bewijs dat ik ICT inzet. Daaronder volgt een evaluatie en een reflectie van hoe het proces vervolgens is verlopen. Deze les behoort tot een groot project wat ik heb vormgegeven aan de hand van een betekenisvolle leertaak, actief leren. De leerlingen moesten bij dit project een paragraaf uit een leermethode uitwerken met verdieping. Ze moesten vervolgens het uitwerken ervan vormgeven aan de hand van een ICT gerelateerd programma met uitzondering van PowerPoint, dat ze niet mochten gebruiken. 

Evaluatie: Het geven van de les ging goed. Het eindresultaat van het project van één van de groepjes is hieronder te zien. Verder ging het geven van de les goed maar zat er wel een hiaat in het laten zien van het filmpje. Dit filmpje was bedoeld om de leerlingen voor het project te activeren, wat een van de 6 stappen is van de instructie van een betekenisvolle leertaak (Ebbens & Ettekoven, 2013). Het filmpje speelde niet goed af doordat er geen geluid uit het smart-board kwam. Wat bleek was dat de geluidskabel niet goed aangesloten zat doordat deze daarvoor door een persoon met een laptop was gebruikt. Na een paar minuten was het uiteindelijk toch gelukt, toch leverde dit even hilarische momenten voor de klas op waardoor lichte chaos ontstond. Verder vonden de leerlingen de Powerpoint overzichtelijk en bood het goede houvast om op terug te vallen wanneer leerlingen het niet meer snapte, ook tijdens het project. Ik had dan ook deze PowerPoint gedeeld via het blackboard van het Drachtster Lyceum. Een verbeterpunt is dus voor de les af aan, alle kabels nalopen en ook het testen van de verschillende apparatuur.